skip to Main Content

Steeds meer mkb-bedrijven worstelen met het goed uitvoeren van hun personeelsbeleid.

Steeds meer mkb-bedrijven worstelen met het goed uitvoeren van hun personeelsbeleid. Dit komt door de snel opeenvolgende wetswijzigingen die het gevolg zijn van de vorig jaar ingevoerde Wet werken zekerheid (Wwz).

Bij de in arbeidsrecht gespecialiseerde juridische helpdesks staan al maanden de telefoons roodgloeiend. “De onzekerheid en verwarring onder met name kleine werkgevers is groot.”
Dit constateert Philip de Roos, advocaat en oprichter van Legalloyd. “Arbeidsrecht is altijd al een hoofdpijndossier voor ondernemers geweest”, zegt hij. “Maar de nieuwe wetswijzigingen hebben het er niet eenvoudiger op gemaakt.”

Veel vragen
Legalloyd, dat recht toegangelijk wil maken voor mkb’ers door tal van selfservice producten aan te bieden, krijgt vooral veel vragen over de nieuwe ketenregeling rond contracten voor bepaalde tijd en de aanzegtermijn die volgens de nieuwe regels gehanteerd moeten worden.
Advocaat Jordi Rosendahl van Lexence herkent dit. “In het mkb is de hr-manager op zichzelf aangewezen. De veelvoud aan wijzigingen maakt het haast onmogelijk om bij te blijven, zeker naast de normale werkzaamheden. Dat kan gevaarlijk zijn.”

Seizoenswerkers
De ketenregeling zorgt vooralsnog voor de meeste onzekerheid. Voorheen zat men na drie flexcontracten binnen drie jaar als werkgever en werknemer vast aan elkaar. Nu is dit na twee tijdelijke aanstellingen binnen 24 maanden.

Op het bordje
De overheid heeft dit zomaar ineens op ons bordje gegooid. Op bepaalde vlakken, zoals bij het punt van de seizoenswerkers, is er overduidelijk vooraf te weinig overleg geweest met de branche-verenigingen in het mkb. Dat wreekt zich nu.”

Bron: Telegraaf

Back To Top